קבוצות הוואטס אפ הקהילתיות כבר הפכו לתופעה. קבוצת "פרי-בטן" למשל בשכונת שרונה החדשה בכפר יונה, דואגת לארגן לאימהות היולדות החדשות, שבוע ראשון של פינוקים אחרי הלידה, הכולל שלוש ארוחות ביום, עוגות, צ'ופרים ויש גם הגרלות לפינוקים. "זו ממש חופשת לידה חמישה כוכבים", מספרת לנו עדי נעים, אחת השכנות.
מאת נירית שומרוני
צלם: דני בכר
המבקרים בשכונת שרונה החדשה בכפר יונה יכולים לחשוב בטעות כי היא עדיין אתר בנייה גדול, אך מאחורי המגדלים, הפיגומים, הבלוקים והצבע, צמחה וגדלה כאן קהילה חמה ומחבקת, המורכבת ממשפרי דיור שהתגוררו בכפר יונה כל חייהם לצד חברי קהילה שהגיעו מהרצליה, רעננה, נתניה ועוד. קבלת הפנים שלה זוכים הדיירים החדשים, ובוודאי הדיירות ההריוניות החדשות, מעוררת השראה.
אחת מאלו שזכו לקבלת הפנים החמה היא עדי נעים, בת ה-32, במקור מכרכור, מתגוררת בכפר יונה יחד עם בעלה אודי בן ה-35, יליד כפר יונה ("אני כאן עוד מתקופת הפרדסים", הוא אומר) ויחד עם שלושת ילדיהם בעלי השמות הייחודיים: דילן בן ה-5, מילאן בן ה-3 ואמור בת השנה. עדי מנהלת רכש במקצועה, אך נטלה פסק זמן לטובת הטיפול באמור הקטנה, בעלה אודי עובד בבנק.
אודי מספר שלנו ש"מאחר ושכונת שרונה היא שכונה חדשה, הקהילה פה היא מאוד צעירה, רובם ילידים של המקום של כפר יונה, הגיעו הרבה מאזור נתניה. יש ילדים שהמשיכו את הדור של ההורים. משפרי דיור. זו שכונה צעירה. השכונות בהתפתחות, הפארקים עדיין לא מוכנים אבל רואים התהוות של שכונה".
עדי מחייכת ומוסיפה בהתלהבות: בגלל שהכול בהתפתחות אנחנו מתלהבים מכל דבר קטן. נפתח פארק של אופניים והילדים בעננים מזה. נוצרו כאן ממש חברויות. בפרויקט שלנו יש קבוצה קטנה של בנות, קבוצת וואטסאפ נפגשים עם הילדים. לקבוצה שלנו קוראים "ממות – חופשת לידה". אחד עוזר לשני, אם צריך כפית סוכר, מביאים, עזרה עם הילד, בייבי סיטר. ממש מרגישים כאן כמו קהילה אחת גדולה".
מאחר והפרויקט מורכב מכמה מגדלי מגורים שנבנו על ידי חברות קבלניות שונות נפתחו קבוצות וואטסאפ המזוהות עם הפרויקט הספציפי. עדי מספרת לנו שהיא חברה בקבוצה שנקראת "ממאדרת", על שם חברת הבנייה.
לדבריה, "יש כאן משפחות צעירות אבל כן, יש כאן גם סבתות עם נכדים וזה עדיין נחמד, מבחינתנו היינו הך – מבוגרים וצעירים כאחד. יש קבוצת בייביז. קבוצה מאוד גדולה שמונה קרוב ל-250 אימהות רק מכפר יונה, אנחנו נפגשות רק בימי שני. כל אמא באה עם הבייביז, סלט, פסטה, פשטידה, נפגשות בפארקים ונפגשות בבתים".
עוד קבוצה פעילה נקראת "מה הלו"ז?" שכוללת אימהות גם מקדימה, ינוב, צורן, נפגשות כל יום שני, נפגשות אחר הצהריים, הולכות לג'ימבורי ביחד. "החופשת לידה הזו היא לגמרי תיקון של הקודמות, חופשת לידה חמישה כוכבים, ללא ספק. זה מעבר לחופשת לידה, הילדים נפגשים בגנים – כמו קיבוץ קטן, כמו מושב קטן", אומרת עדי.
למה הכוונה?
עדי: "זה ממש כמו קיבוץ. אחד מכיר את השני, אני לא נולדתי כאן, ועדיין אני מכירה. אני מכירה מכאן כאילו שגדלתי כאן. זו הכוונה לקיבוץ. קנינו כאן בפרויקט, יש גם שכירויות אבל הרוב כאן קנו. היו מחירים מאוד טובים לפני שלוש שנים. יש לנו את הזכות לעצב את הקהילה, לקבוע את הטון. הכול קרוב, קיים מתחם חדש של קופת חולים כללית, לא רחוק מכאן יש סופר מגה. יש פארק ענק עם מתקנים שעדיין לא ראו בישראל הולך להיפתח כאן בדצמבר. לדעתי בעוד חמש שנים נישאר בכפר אבל אולי נשתדרג לצמוד קרקע. אני חושבת שכל משפחה צריכה לעבור לגור בקומות".
אם היה לכם בתל אביב את כל מה שיש לך ברמת הקהילה כאן בכפר יונה, וכסף לא מהווה בעיה, הייתם עוברים לגור בתל אביב?
אז ככה, אודי שנולד וגדל בכפר יונה וחוץ מתקופת הלימודים בה שהה בארה"ב לא מכיר מקום אחר בישראל, ענה לנו "אני די אוהב את הרעיון של מעבר לתל אביב". עדי לעומתו דווקא הייתה נחרצת ולא האמינה ששכונה בתל אביב יכולה להחליף את איכות החיים והסביבה הקהילתית העוטפת שיש בכפר יונה ולכן שוללת על הסף.
ואני מתעקשת איתה שהקהילה, האנשים, המייזמים החברתיים ישארו אותו דבר רק במרכז הארץ בלב הפועם של תל אביב, ועדי עונה: "אם יש דבר כזה בתל אביב, מה שקשה לי להאמין, אז בוודאי שהיינו עוברים. אבל בקריצה מזכירה לי שלא חסכו מספיק כסף והתנאי הוא – כמו שציינתי בשאלה, שכסף לא מהווה בעיה".